петък, 18 януари 2013 г.

крайно време е за upgrade

Лаптопът ми фалира. Отново. Писна ми. Прибирам се вкъщи след тежък работен петък и откривам, че asus-ът не приема и не предава. Мъчи се да стартира, завалията, ама не му се получава. Скърцам със зъби и се надявам, че това е последният път, когато ми подаряват каквато и да е техника, без да са се съобразили с моите желания.
Зарязвам компа да се чуди ще учи ли, ще работи ли... И отивам да пия ракия! От мъка! Бода зелена салата и пържоли, докато си представям как ще го лекувам в понеделник с някой диск инсталационен Windows, взет от системния администратор на работа. И вкъщи се намират някакви, но и граничарско куче на щат в сръбската митница не може да го намери.
Пробвах да поствам през телефона, но и с него не ми върви особено. Оказва се, че не мога да обновя софтуера с по-горна версия, с която всичко би трябвало да е наред. Просто Apple спират поддръжката и тънко ми намекват, че май 4 години са достатъчно време, за да реша, че ми трябва нов телефон.
Все пак успях да разгледам няколко препоръчани сайта и да набележа магазини, които да посетя в София през уикенда.
Дилемата е голяма. Използвам компютъра вкъщи основно за браузване в интернет, слушане на музика и гледане на някой друг филм/сериал. За последното го свързвам към мнайсе инчово Sony, ако холивудския сюжет и ефекти го изискват. Ако ще гледам HIMYM, просто включвам слушалки, че субтитри рядко излизат заедно с епизода, а по същото време дават някакви мачове. Заклевам се, повръща ми се само като му чуя гласа на ония тутманик от коментарното студио на Диема!:)
Та ето я и дилемата - ултрабук, нетбук или таблет. Мисля си и за нов телелефон, от който мога да ползвам нет на лаптопа или таблета, ако са без възможност за SIM карта и само с WiFi. Сегашният ми телефон няма такива "екстри", а и определено се дразня как полека започва да се скопява от към приложения, а все още работещите такива циклят от време на време.
Представям си нещо малко - побира се в дамска чанта, а моите са повечето големи и тип пазарски (събират винаги без проблем един хляб и две кисели млека). Представям си, че не тежи повече от килограм и триста. Всичко над, просто не ми го хвалете. Размерът на екрана и харда не са от голямо значение. Смятам да си взема външен така или иначе. Процесор, памет, други али бали - някакъв жизнен минимум, да не насичат филмите и да не мисли по три дни и седем нощи, като пусна повече от две неща едновременно.
Причината да не съм се хвърлила в покупките още е, че нямам достатъчно впечатления за бисквитките на Vivacom, с които възнамерявам да си осигуря нет, когато пътувам, т.е. всяка събота и неделя. Ако ще е все така бавно и идеално зле, мисля да си го спестя. Вариантът да им плащам хиляди евро и левове за поносима скорост, просто не ми е в списъка. Ще разровя по форумите, може да излезе нещо.

3 коментара:

Анонимен каза...

Таблетите и другите подобни са играчки, а не компютри!!! Не стават за абсолютно никаква работа - дори и за писане!
Разбира се, винаги можеш да си накупиш още хиляда джаджи към него, но пак няма да става за работа - прекалено немощен е.
Има дизайн и сензорен екран, но няма нищо друго - нито процесор, нито мусколи, нито батерия.

Преносимият компютър затова се нарича така - защото е истински компютър :) Колкото по-дървен, тежък и мощен - толкова повече може да носи. Проблема е с батериите, но ако имаш кой да ти го носи и си купиш две резервни батерии + външно зарядно става супер :)

Goran.blog.bg

Ylith каза...

:) аз точно играчка искам да си взема, а не компютър за работа.
безумно е да си купя адската машина, на която няма да използвам и 10% от ресурса. не изстрелвам совалки на НАСА в свободното си време.:) чета дневник, капитал, няколко блога, слушам музика, гледам филмчета... това е. къде видя работа?:) не ми пука особено за батерията - всичко между 3 и 10 часа ме устройва:) аз също имам нужда от презареждане! рядко оставам без благинки като топла вода, интернет и мека тоалетна хартия (3-те признака за цивилизация според Ylith), а ако се случи да съм на място без контакти, е за не повече от 3 дни, в които наистина искам да остане така. трябва да няма power, за да ми дойде power-а.:)))

Анонимен каза...

:)
Играчките са класика, до момента в който разбереш, че те са само играчки - сиреч залагалки ;)

Като вземеш таблета и видиш, че дори филма не е чак толкова филм, пак ще си говорим :)

Хубавото е, че можеш да си позволиш да купиш и двете играчки - значи реда на покупката им е без значение :)

Горан