неделя, 27 януари 2013 г.

my vote or no vote

Вече съм си вкъщи. Не в Смолян, другото вкъщи - Панагюрище.:) Все още не съм си сменила регистрацията по лична карта, а нямам и намерение. Има си разни предимства, когато трябва да се боря с бюрокрацията на държавната машина. Освен това, на местните избори за кмет, предпочитам да гласувам и съответно решавам/избирам какво да (не) се случва в родния ми град.
Не беше проблем да изкарам временна регистрация или пък постоянна, за да гласувам на референдума в Панагюрище. Не беше проблем и да отскоча до Смолян, за да се видя със семейството, а и да пусна своя глас. Възможности имаше. Желание - не.
Откакто имам навършени 18 години съм гласувала на всички избори. Спомням си как понякога се е налагало да измъквам майка ми от вкъщи с хиляда кандърми и заплахи, за да я заведа до секцията, която е на 100 метра от нас. Е, днес мен нямаше кой да ме заведе, когато аз не исках.
Останалата част от семейството ми - бабата, баща ми, леля ми и чичо ми, гласуват винаги. Всеки си има позиция. Много по-често е различна, отколкото съвпадаща с на другите в семейството, но изключително рядко се навлиза в спорове. Да не кажа никога. Някакъв модел уважение, респект към мнението на другия. А отделно го има и това, че ако допуснем, че се стигне до спор, резултатите са предрешени. Просто е невъзможно да промениш вижданията на другия. А кой има нерви и желание да се хвърля в такива безсмислени дебати?
Днес избрах да не гласувам. За първи път, откакто имам това право не се възползвам от него. Не ме питайте защо, ще ми е доста трудно да го обясня. Дори за себе си още не съм го формулирала ясно.
На всички онези, които го направиха днес (20-30%? от имащите право на глас), искам да им кажа, че се радвам , че ги има. Хубаво е да знаеш, че някъде има хора, които Вярват и си мислят, че могат да променят света, защото така, както е, не им харесва. Пичове, можете! Ама има и други начини, които не са веднъж на две или четири години. И ей така, да се отчитате с по-чиста съвест пред децата и бъдещите поколения, защото ще участвали в онзи първи демократичен референдум през далечната 2013, просто не е гот!
Любимото ми - не можеш да се оплакваш от случващото се, когато не гласуваш на избори (или в случая референдум), просто можете да си го бутнете в някоя дупка по ваше желание. Ама съвсем не можете да ми определяте от какво да се чувствам недоволна или не, без значение дали съм си го причинила сама или е следствие от действията на друг(и).

1 коментар:

Анонимен каза...

Няма: "Ама съвсем не можете да ми определяте от какво да се чувствам недоволна или не, без значение дали съм си го причинила сама или е следствие от действията на друг(и)." - Всичко си завси само от теб: "не можеш да се оплакваш от случващото се" ;)

Горан