неделя, 3 февруари 2013 г.

Game of Thrones (2011– )

Стана въпрос за него по време на Таласъмията. А когато попитах има ли го в замунда, ми отговориха положително. Изтеглих го и не мирясах, докато не изгледам и двата сезона. Сега чакам третия, който ще излезе през март. Междувременно дръпнах и книгите, но съм леко подразнена от факта, че историята не е завършена и още се пише. Могат да минат и години, докато излезе и последната книга, ако изобщо това стане.
Не очаквах да се зарибя, но се случи. Рицари, лордове, крале, прицеси, дракони, кръв, черва, интриги, обрати, велико плющене... Всичко без някакви определени граници.
Един приятел, който не чете фантастика/фентъзи, но играе доста игри с такива сюжети, преди известно време гледаше сериала. Каза ми, че получава ерекция, докато върти поредния епизод. Много се смях тогава. Сега бих му намигнала с разбиране. Не, че мога да намигам, но ако можех, щях да го направя. :) Неговата фаворитка е Daenerys Targaryen, която не е дори близо до влизане в топ три на класацията ми с готини мацки за лесбийско приключение.
При следваща игра на "листчета", ще съм малко по-подготвена с героите. Най-малкото, ще мога да обясня кой е Tyrion Lannister. Последният път го прочетох като Трион, да се *** в оФцата... И много упорито се опитвах да го обясня като дърводелски инструмент... Ама да вземат да ги кращават малко по-нормално, а? Или да взема да се науча да чета?...
Няма какво да се лъжем, в сериала има доста пропуски от всякакво естество. Избирам да си затворя едното око за тях, макар че понякога трябва и двете, но няма да ми остане с какво да гледам. Истината е, че двата сезона омазаха като с мехлем зажаднялата ми за фентъзи душа. Съчетано с безсънието ми, едночасовите епизоди ми дойдоха екстра. Въпросът е - а сега какво? Да подхващам ли песните за огън и лед или да се пренасоча към нещо друго?

7 коментара:

Стоян Христов каза...

Подхващай, първите няколко са готини, после много се разводнява.:)

Ylith каза...

Чета. Зимата иде. Нищо, че днес бяхме по тениски/къси поли.:)

Анонимен каза...

Книги ли са "Песни за огън и лед"?? Неможах да ги харесам - наистина ми се струват излишно дълги и комерсиално написани.

Според мен Реймън Фист и "Сага за войната на разлома" е къде, къде по-интересна, но за жалост тя все още не е филмирана.
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/08/14/reimynd-fiist-i-saga-za-voinata-na-razloma.801717


Но сериалчето е любопитно разнообразие :)

Горан

Стоян Христов каза...

Горански, пред Песен за огън и лед Сагата за разлома е направо като нескопосана приказка за малки дечица. От начинаещ автор. Лично гарантирам!;)
Знам, че ти харесва, и не го казвам, за да те дразня, просто отстъпва с много.

Анонимен каза...

Да, отстъпва много, в порното, изнасилванията и кървищата!

Нали почнах да я чета тази прехвалена "Песен за огън и лед" - как пък не прочетох дори първата част.

Иначе сериалчето и аз ще го гледам - но не заради диалозите

Горан

Ylith каза...

Спомням си, че добутах до 3-тата книга от "Сага за войната на разлома". В началото поредицата тръгна добре, после започна да става боза, а към края се вкисна съвсем...
Детска приказка е доста точно описание. Не бих се върнала към поредицата или да я препоръчам на някой. Чете ви се добро & здраво фентъзи? Пробвайте "Хрониките на черния отряд" или пък нещо родно - "Орфеус слиза в ада" на Георги Малинов.
За песните за огън и лед още нищо конкретно не мога да кажа, без да е прибързано. Само на 20% съм от първата част.

Анонимен каза...

И аз винаги препоръчвам най-вече първия том от "Сага за войната на разлома"

Истина е и, че книгата е леко наивна, но то това си характерно за повечето фентазита ;)

"Орфеус слиза в ада" на Георги Малинов ми звучи познато като заглавие, но не съм го чел.

Не съм много по фентазитата - единствените три за, които имам добри спомени са първите томове от "Мечовете на Шанара", "Землемория" на Урсула Ле Гуин, книгите на Марион Брадли и "Сагата".

Горан

Горан