вторник, 13 януари 2009 г.

Жени – Чарлс Буковски

Поредната книга, когато всъщност съм затрупана с учебната литература на Техническия университет. Факт. Когато съм в сесия или имам да правя проекти, най-много ми се четат книги. Сладко удоволствие, което подозирам, че ще ми излезе солено.
Да, Буковски е циничен и брутален на всяка страница. Изпитвах известно неудобство да чета в маршрутката и автобуса, заради вероятността някой изкушен любопитен поглед да надзърне в книгата ми, а от там да го погледне мокрият макарон на Хенри... Понякога вулгарността беше толкова силна, че очаквах всеки момент от разгърнатите страниците да заискачат вагини, които да полазят из градския транспорт на София, поразявайки го необратимо и за неопределен период от време.
Хенри ми е интересен. Много. Харесва ми откровеността му и искреността на всяка негова емоция. За някои негови чувства, състояния и ситуации ми напомня дори на мен самата. Да така е. Сега обаче не ме завличайте в еротични сесии и приключения.
Само искам да ви кажа, че да обичаш и да бъдеш обичан може да бъде нещо много тъжно, самотно и страшно.

8 коментара:

alvin каза...

Точно тази не ми е най-любимата, но аз я четох на плажа, така че...

Много е важно човек да прочете първо "Всичко на масата", за да се запознае с малкия/младия Хенри Чинаски. След това всичко си идва на мястото. Май.

Ylith каза...

Всичко "май" си е на мястото - карам ги (полу)хронологично.

В интерес на истината от твоя блог се зарибих точно с Буковски... А и не само с него. :)

П.П.
Лошото/хубавото при теб е, че понякога имаш убийствено темпо на четене и дори да харесам повече книги, рядко смогвам... По това си приличате доста с Копо, btw. И той много ги "мачка". :)

alvin каза...

Копо е в друго измерение по отношение на скоростта :)
Напоследък, гледам, и ти си се разбързала. Изпити ли имаш? :))

Ylith каза...

yeap :)Лекции и изпити...
Личи си от самолет, нали?:)

Kopo каза...

Eхх, ти ме върна в епохата отпреди '96-та и домашното РС. В ония времена колко книги прочитах, особено по време на сесия! 8-)

Ylith каза...

Хех, не е чак толкова отдавна. :)
По-важното е, че го е имало и че е било хубаво. Пък кога е било... ;)

Unknown каза...

Shhh perverzniciiii :P :P :P :P

grish каза...

На мен най ми хареса следният цитат от книгата:
"Ненавиждах свободния секс, какъвто се появи в Лос Анджелис, в Холивуд, Бел Еър, Малибу, Лагуна Бийч. Непознати, които си остават непознати и след това - като в гимнастически салон, пълен с безименни тела, които мастурбират едно с друго. Хората без морал често се смятаха за по-свободни, но най-често просто бяха лишени от способността да чувстват и да обичат. Така прегръщаха свободния секс. Мъртви, които чукат други мъртви. В тяхната игра нямаше риск или хумор - бяха трупове, които чукат трупове. Моралът ограничава, но той все пак се основава на някакъв човешки опит, който се предава през вековете. Някои от моралните закони са поробвали хората във фабриките, в църквите и държавата. Но други закони ппросто са проява на здрав разум. Животът е като градина, пълна с отровни плодове и ядливи плодове. Човек трябва да се научи кои да бере и да яде и кои да не пипа. "