четвъртък, 29 януари 2009 г.

Криминале – Чарлз Буковски

Видях я да стърчи от един кашон с книги като бишкота на сладоледена мелба. Примамливо.
Едно от изкушенията на Славейков. Не издържах. Върху опаковката от целофан на гърба беше лепнато етикетче „25 00”. Нито повече, нито по-малко. Ако искаш. А аз исках.
Вече си бях купила една книга малко преди това за по-скромните 15 лв., а и бюджетът беше поизтънял след шест дни в София. Реших да се пазаря за отсъпка. Нямаше какво да губя. :) Казах на премръзналия продавач, че искам да си купя книгата, но цената е много висока. Питам защо е така. Казва ми, че много трудно се намирала. Поглеждам внимателно корицата и забелязвам, че пише "Последният роман на Буковски!". Говорим си кратко само с числа. 22. 15. 20. 15. 17-18. 15. Съобщава ми, че трябва да се обади по телефона, за да попита дали е ОК. Кратко въведение в обстановката на човека от другата страна на линията – „Тука едно момиче иска да купи за 15 лева Криминале на Буковски. <пауза> Да, хубаво е момичето. <пауза> Добре.”
Броих парите и със задоволство прибрах покупката в чантата. Май за първи път ми правят „beauty discount” за книги. :)
Сега малко за самата книга, на която от страниците лъха аромат на старо - като от дванадесет годишно залежаване в прашна библиотека.
Главният герой е "супердетективът" Ник Билейни, а сюжетът е по-скоро някаква пародийна смесица от сай-фай & крими. Има екстравагантни мутри, пришълци от друга планета, разгонени съпруги, завързани случаи, преследвания с коли, мрачни барове, хиподруми и залагания, престрелки, бой, настоящи и бивши жени, смърт и разбира се ей така сякаш между другото - по нещо за живота, вселената и всичко останало...
Странна и много, много различна от всичко негово, което е минало до сега през мен.
Да съм честна докрай, ще кажа и че заспах на няколко пъти докато я четях въпреки скромните 180 страници. Отдавам го 3/4 на времето и други фактори и 1/4 на самата книга.

10 коментара:

Kopo каза...

Най-накрая да попадна на резюме на книга на Буковски, което да ме изкуши да захвана този автор (доста негови фенове ме убеждават, че ще се запаля).
Неприятното е, че тази книга не се намира в нормална продажба, а шансовете ми за beauty discount на "Славейков" са по-малки и от тези на Вихрен за титлата.

Ylith каза...

:)
Ще идвам в София в самото начало на март. Тогава мога да ти я донеса и да ти я дам лично.
Друг вариант - прати ми мейл на vanya_dobrikova@abv.bg с три имена, адрес (примерно на работното ти място) и GSM номер. Ще я пусна по Еконт или Спиди.
Мнението ми обаче е, че първо трябва да прочетеш нещо друго негово...
Какво да е - мисля, че Алвин може по-добре да те насочи.

Kopo каза...

Имам Factotum.
Обчае имам и друг проблем - колекционер съм. Ако продаваш книгата - навит съм. ;-)

Ylith каза...

Хех, голям образ си ти. :)
Колекционирането не е толкова проблем, колкото Болест. При теб може вече да е нелечима. Мхм?

Обичам да подарявам мои любими и ценни неща. В замяна ми стига само да знам, че ще донесат радост на човека отсреща. За кратко той/тя ще се усмихне и ще изпита наслада в най-чист вид. Онази детската.

Книгата я имаш. При едно условие. След като я прочетеш - предаваш нататък. Не си я представям да стои в библиотеката под буква "Б". Б като Буковски. Б като Безценното ми. :)

В никакъв случай не искам да те обидя. Нали знаеш, че нещата, които не ти допадат у другите, са всъщност характерни в някаква степен за теб самия. Аз също доста често съм като един малък женски Ам-гъл. Тогава си спомням, че:

"The things you own end up owning you."

За мен е по-ценно удоволствието, което съм получила, докато чета някоя книга от това да я имам на рафтовете си. Какво пък. Разни хора, разни интеграли. :)

За Буковски говорихме все пак...
Само Factotum?... Имаш много да наваксваш. Аз също. :)) Следващата му книга е нощното ми шкафче.

Kopo каза...

http://knigi.vremeto.org/news.php

Наистина си е болест. Натрупал съм ги м/у 2500 - 3000, но не се отказвам да добавям още. ;-)

alvin каза...

Ако човек тепърва ще чете нещо за Чинаски, трябва задължително да хвърли око на "Всичко на масата". После може и разбъркано.

А тази супердетективска история на Буковски бодро ме изненадва. Криминале със сци-фи елементи? Тц тц.

А, и Копо, не съм сигурен, че Буковски е твоя човек. Безсюжетен в голямата си част, едва ли ще ти допадне. За това 'Криминале' не знам.
Какво се уговорихте? Ако ще я предаваш нататък, аз съм след теб :)

Ylith каза...

Регистрирах се на сайта, който ми подаде Копо, но ми се струва много рехава работата.
Предпочитам мой собствен "Pay it Forward"...
Та така.
Който я иска да
изпрати mail на vanya_dobrikova@abv.bg
с три имена, адрес и телефон.

Kopo каза...

Шантавият ми ден имаше подобаващ завършек. На любимата ми сергия за преоценени книги (на спирката на трамваите до "Халите") си купих "Криминале" за 4 лева.

Анонимен каза...

Ей, Ylith, наистина ли любимата книга ти е The Skylords? Ама наистина? :)
Мислех си, че съм единствен.

Ylith каза...

Ама наистина! :]