понеделник, 7 януари 2008 г.

Иванов ден

Днес имам имен ден! Цял ден!


Днес, 7 януари, е Ивановден - Православната църква чества деня на Св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в р. Йордан. Йоан познава и посочва Исус като пратеник на Бога.
Празнуват всички, които носят името на светеца - Иван, Иванка, Ивелина, Ивана, Йоан, Йоана, Калоян, Ваня.
По стар български обичай още в тъмни зори - преди да е изгряло слънцето, млади жени донасяли вода от река или кладенец. В голям съд, наречен чебър, къпели децата за здраве. Булките и младоженците, които са се оженили през зимата до Ивановден също бивали къпани в чебъра. След това момците тръгвали по къщите и къпели всички момчета и мъже, които носят името Иван. Според народното вярване свети Йоан е покровител на кумството и на побратимството. На Ивановден се ходи на гости на кума, младоженците му носят кравай, баница и вино, както кървавица и печено свинско месо. Кумът пък приготвя дарове и специален обреден хляб (обкичен със захаросани ябълки, сушени плодове, босилек и стръкчета здравец), с които се посреща младото семейство.

Из днес.дир.бг

1 коментар:

Анонимен каза...

Ех, Ванчи, да ти е живо и здраво името, много късмет да те спохожда, много радост, умната с къпането, да не настинеш и бъди весела и засмяна...
:-)