неделя, 10 май 2009 г.

Статус ъпдейт: на 3 идеи от преместването в новия апартамент

Много мина, мъничко остана...

Адски ми е писнало да живея под наем. Дори не ми се занимава да правя "подобрения" в квартирата, пък били те и от хигиенично-естетично естество като например миене на прозорци. Имаме 3 соц шкафа, които след 20 години амортизация чисто и просто се разпадат. На мивките също им е дошло времето - и двете протекоха. Мазилката в банята живее собствен живот и се лющи на парцали дори и от тавана... Красота! Последният освежителен ремонт е бил преди 3 години и се изчерпва с пребоядисване на стаите. Сега няма и спомен от това.
Новият апартамент върви добре, но бавно. Пък и с пари всеки може. :)
Банята е на 90% готова. Трябва да се вземе "само" огледало, някоя друга закачалка и рафтове, кошче, четка - ей такива по-дребнички неща. Мда, и мекичка тоалетна хартия. Е, имаше и кофти тръпки след като променихме "дизайна" и от единия цвят плочки не достигнаха 2... Всичките ми сметки, калкулации и интериорни решения заминаха по дяволите. Както казва майка ми - трябва да ти остане, за да ти стигне. Конкретно имаше предвид продукти и готвене, но май е приложимо в повече ситуации. :)
Окаченият таван с луничките стана чудно, но много хубаво не е на хубаво - светят всички заедно и достатъчно силно, че да четеш книга на шрифт 6, докато се къпеш. Фирмата, която намерих е Нолина. Недостатък е, че се намират на кофти място в София. Добре, че уговорих таксито да ме чака 15 минути, иначе направо си бях заминала с някой тир посока Свиленград/Истанбул. Нолина са професионалисти, отлично отношение към клиента, организирани и точни от всякъде. Взеха ми минимално капаро и то по мое настояване. Горещо ги препоръчвам. На мен също ми ги препоръча приятел и не се разочаровах. Цените са леко високи, но алтернативи винаги има - кварталният магазин и плоскости за 50 лева тотал за цялата баня.
С паркета имахме хиляди проблеми и първо ми идват на ум мисли за майки и лели. Мили хора, не пазарувайте НИЩО от Пазарджик. Каквото сме си купили от там, винаги е било яка минавка, но млъкни сърце. За паркета ми беше думата.
Фирмата е Лия, а офисът се намира на една от централните улици в града. Работното им време е ОК, за да можеш да отидеш и след работа. След оставено капаро 50%, доставиха паркета в уговорения срок и трябваше да платим цялата сума, въпреки че не бяхме готови още за поставяне. Тук се направиха на цигани и в издадената фактура написаха 300 квадрата някакъв евтин паркет вместо 50 Qstep. Спестяват си някакви данаци, но защо от мен?...
Монтажистът им беше адски свястно момче. Дойде, погледна пода и каза - ще го сложа, но ще ме псуваш после много, не е равно навсякъде и ще стане кофти. Поседва къртене на стария паркет, нова замазка на пода на целия апартамент + 3 седмици докато изсъхне замазката. Идва отново момчето да го слага и разцъфтяват проблеми с цигански характер. Мадамата от Лия се е направила на хитра и е сметнала, че може да ни даде по-малко материали, отколкото сме си закупили. По-малко паркет, по-малко изолация, по малко скоби за первазите... Грубата калкулация показва най-малко 300 кинта печалба от "икономии". Добре, че монтажистът си разбира от работата, иначе щяхме да имаме дупка с размери 1 квадратен метър в спалнята. Добре реди, с желание и най-вече с малко фира. Съмнявам се той да си е прибрал нещо, защото паркетът е много специфичен и не пасва на всяко място. А и с 2.5 квадрата - какво точно ще покриеш?... Щипките за первазите ги даде от себе си, а изолацията напазарувахме сами. Загорча ми, стана ми много криво. Всичко беше платено месеци преди поставянето и някак си не върви да се обаждам с жален/гневен глас - върнете ми парите, боклуци!... Сред неосъществените ми мечти за отмъщение е идеята да си взема отпуска и цял ден да раздавам "рекламни" листовки на ЛИЯ в Пазарджик на тортата. So mean :)
Малко преди да сложим измъчения паркет (BTW : V-образна фуга и страхотен цвят), си направих домашното за климатиците. Луднах с всичките коефициенти, мощности, енергии, въздуховоди и пр. щуротии. Избрах си едни "мерцедеси" за хола и спалнята клас три пъти А, накичени с лиготии и екстри. Цените също се оказаха добре накичени и разпратих запитвания до няколко фирми. За смях - офертата от София беше с ПЕТ лева по-ниска от тази в Пазарджик. Доставка и монтаж included. Намерих няколко банки, които предлагат кредит енергийна ефективност и с моята приятелка елката започнах да изчислявам прецакването. Някои имат висока такса за първоначално разглеждане, други имат висока лихва. В крайна сметка ОББ се оказа най-малкото зло. Всичко стана бързо и без много мотане с документите. Спрях се на фирма БУЛКЛИМА-Пазарджик. Все пак е добре да са по-наблизо като дойде време за профилактика и ремонт. Започна едно мрънкане по телефона за датата на монтаж. Не можели еди кога си, а аз исках да монтират и къртят преди да сложат съпоценния паркет. Пратих им един мейл, в който споменавах плащане и пари във всички 7 изречения. Учителката ми по литература би изпаднала в дълбока депресия, но пък ефектът беше точно какъвто трябваше - дойдоха на другия ден. Банката им преведе парите по сметка почти веднага, а аз наследих стабилни месечни вноски за следващата 1 година.
След сагата с паркета сложихме вратите (махагон, Porta Doors). Те също доста чакаха на склад докато им дойде времето. Идеята е да се слагат след паркет, за да няма 2 сантиметра просвет или да стържат дъгички по земята при всяко затваряне и отваряне. Избрах фирма от Пловдив. Справка - виж как наливам бензин в един друг пост. :)
Забравих само драмата с боядисването на стените. Реалните цветове нямат нищо общо с онова малко картонче, което гледах на каталога в магазина. Освен това едни "облачета" се носят по стените... Факт - имаме една малка цветова депресия/импресия... Животът наистина е шарен, но чак толкова ли трябва да бъде?...

6 коментара:

Анонимен каза...

Ханко: Чудех се къде се изгуби... Ами че ти си била в ада!... Моите съболезнования за теглилата.

Ylith каза...

Всъщност не беше чак толкова зле... Просто мрънкам много. :)

addicted to life каза...

аз за спестяването от данъци съм много против!
когато пазарувам в магазини и аптеки винаги си искам касовата бележка - понякога дори мълчаливо: просто отварям торбичката и гледам лошо ;)
миналото лято си правих подобрение на паркета у нас - циклене и лакиране, не е кой знае каква работа. но им извадих душичката за две касови бележки.

и така правя, защото държавата ни е хванала за гушите - няма данък да не съм платила, а живеем в мръсотия, в гр. транспорт без билетче няма да ти се размине. за всяка услуга по гишета плащаш !?!?!
как така ще позволя на накого да крие данъци, като аз всичко си плащам?!? сори

Анонимен каза...

спря ли да пушиш

Анонимен каза...

Абе, ти нали уж се върна? А ето че пак изчезна...

Ylith каза...

Тук съм!...