четвъртък, 22 март 2012 г.

Чернова - Сергей Лукяненко

Ако повярваме на Борхес, то всички сюжети, а следователно и всички събития в света, лесно могат да се сведат до четири: поход за съкровище, обсада или отбрана на крепост с връщане вкъщи и самоубийство на Бога. Впрочем често забравят за самоубийството на Бога, а и останалите три златни сюжета ехидно се свеждат до истории за "любов", "индианци" и "Нова година". Едва ли Борхес би спорил, защото нали любовта е поход за съкровище, войнствените "индианци" и сражението за крепостта са неразривно свързани, а какво може да се сравни с празнуването на Нова година? Само завръщането у дома. Що се отнася до самоубийството на Бога, то съвремените идоли не са склонни да извършват подобни жестове.

Тъкмо съм затворила книгата и вече нямам търпение за продължението. Просто любим, велик автор! Хвърлете едно око на разказите, за да се зарибите и после карайте наред. Ах, колко завиждам на всички, които никога не са го чели...
Нарочно избрах такъв "смотан" цитат от книгата за начало на поста. Няма как да я опишеш тази широка и тъжна руска душа. От страниците капе коняк, а сърцето - боли.

Казват, че никой не умира истински, докато има кой да си спомня за него.

1 коментар:

Анонимен каза...

Последното изречение е доказано вярно! - от "Тримата мускетари" и Афродита и Крали Марко!

Точно както: кат България и Русия втори няма по света ;)

http://www.youtube.com/watch?v=SwIaHYgCpr0

http://www.youtube.com/watch?v=N6zNOZ5AVHk

http://www.youtube.com/watch?v=Mu-Mw6j3RWw

http://vbox7.com/play:033b17e9

http://www.youtube.com/watch?v=vzMvsWc2EdU

Горан
Goran.blog.bg