неделя, 21 март 2010 г.

01. Неприличен роман - Ивайло Борисов

Много четивен автор. Не блести особена красота на изказа, но пък за сметка на това книгата е с голям емоционален заряд. В двете крайности - "силно да любя и мразя". Предимно второто. Апатията е винаги кратка, в стил "писна ми" и после бързо се влива във вените на hate настроението.
Първо ми идва на ум приказката за кривата ракета и космоса, а на второ четене - е, всеки може да е вкиснат, сърдит и ядосан. Всъщност, повечето хора са така, просто не всички го преживяват толкова много. Предпочитат на инорират дразнителите и да занимават (под)съзнанието си с други проблеми и тревоги.
Не разбирам как агресията, дори и под формата на спортна злоба, може да е източник на положителна емоция. Адреналин и ярост просто избухват в пространството в мощна експлоция, а детонаторът е конкретен човек/място/действие, но агресията е насочена към света като цяло.
Питам се, дали Варна е малка люпилня на хейтъри? Родени от морските вълни и пяна, самотни единаци плуват в големия шарен океан на живота... На приливи и отливи. Особено отливи.
Единственото, което може да ги спаси, е една искряща бяла Ада с 25% прозрачност и оувърлей. Фонтан от детска чистота, наивност и щастие, до който да приседнеш и да бъдеш в мир със себе си. Oblivion. Dark, silent and complete.

4 коментара:

Стоян Христов каза...

За Варна не знам, а и честно казано не ми пука, но напоследък все повече ми се ще да псувам изразително като него.:):)

Ylith каза...

:) Ще намериш доста симпатизанти и последователи...
ANGRY PNG PEOPLE :]
Вече си го представям на плакати пред обшината...

alvin каза...

pro_1 e стааар блогър и всички му знаят нихилистичния, хейтърски език. Обаче е автентичен :)
Не съм сигурен, че искам да прочета цяла книга; не вярвам,че ще ме изненада.
И две неща - тъпо заглавие за книга (освен ако няма адска връзка с текста) и ужасна корица. Някакво мъжко "Сексът и градът" копие.. :))

Ylith каза...

Съгласна.
Дозата хетърство е взета, но не си го представям като начин на живот. :)
И аз не знам дали ще те изненада, но има само един начин на до провериш.:)
Заглавието е ужасно и няма нищо общо и подобно със съдържанието. Корицата също. Все пак авторът пише в блога си, че е приел предложението/идеята от издателите му за тях. Грешка, която се съмнявам да повтори.
Сещам се за една причина, поради която книгата вероятно няма да ти допадне. Тя е история. Не е роман. За неприличен - може да се спори.:)